top of page

Μουσικά παιχνίδια στο σπίτι

Updated: Mar 16, 2020

Ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του κράτους, τις επόμενες μέρες οι περισσότεροι από εμάς θα περάσουμε αρκετές ώρες με τα παιδιά στο σπίτι και πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν ιδέες για να απασχολήσουν τα παιδιά τους. Θα ακολουθήσει μία σειρά από αναρτήσεις που θα σας βοηθήσουν να απασχολήσετε τα παιδιά σας μουσικά και δημιουργικά.

Πιο κάτω παραθέτουμε 10 παιχνίδια που μπορείτε εύκολα να παίξετε στο σπίτι!


1. Μουσικό κρυφτό με μαντήλια.

Ένα παραδοσιακό τραγούδι με ίδια μελωδία αλλά διαφορετικά λόγια σε Κύπρο (Ητά!!) και Ελλάδα (Κουκουτζά). Εμείς προσθέσαμε κάποια λόγια ακόμη και το μετάμορφώσαμε σε ένα όμορφο τραγούδι που μπορείτε να το παίξετε με τα παιδιά σας.


Στίχοι: Κουκουτζά Κουκουτζά (η΄Ητά Ητά)

το ξέρω ότι κρύβεσαι,

Κουκουτζά, κουκουτζά (ή Ητα , ητά)

ναι θα κρυφτώ κι εγώ ξανά!

Κουκουτζα (ή Ητά)!


Οδηγίες: Πάρτε ένα μαντήλι, κατά προτίμηση ημιδιάφανο (έτσι ώστε τα παιδιά βρεφικής ηλικίας να μην τρομάζουν) το βάζουμε στο κεφάλι των παιδιών και τραγουδώντας το τραγούδι, κάθε φορά που έρχεται η φράση κουκουτζα (ή Ητά) το τραβάμε από το κεφάλι τους. Στο δεύτερο στίχο κουνάμε το δάκτυλο ρυθμικά και καλό είναι να ακουμπάμε τα παιδιά σε κάποιο μέρος του σώματος για να αισθάνονται τον παλμό. Στον τέταρτο στίχο μετακινούμε σιγά σιγά το μαντήλι στο δικό μας κεφάλι και στο τελευταίο Κουκουτζά (ή Ητά) εμφανιζόμαστε εμείς.


Μουσική: Ακούστε εδώ το τραγούδι.



2. Χορεύω με κορδέλες και μαντήλια

Επιλέγουμε διάφορα είδη μουσικής και κουνάμε ή χορεύουμε με τα μαντήλια (ή τις κορδέλες) προσπαθώντας να αποδώσουμε στην κίνηση το ύφος της μουσικής.

Προτεινόμενες μουσικες:


3. Κυλάω την μπάλα

Καθόμαστε σε κύκλο έχοντας μιά μπάλα. Τραγουδάμε τη φράση 'Κυλάω την μπάλα στο (όνομα παιδιου)' και θα πρέπει αυτός που κρατάει την μπάλα να την κυλήσει στο άλλο πρόσωπο όταν ακούσει το όνομα του. Ακούστε τη μελωδία εδώ.




4. Κτυπάμε Παλαμάκια

Τραγουδώντας τους στίχους 'Κτυπάμε Παλαμάκια, παλαμάκια, παλαμάκια, κτυπάμε παλαμάκια όλοι μαζί εμείς', κτυπάμε παλαμάκια. Αλλάζουμε τον τρόπο που τραγουδάμε και τον τρόπο που κτυπάμε τα παλαμάκια αντίστοιχα, αργά - γρήγορα, απαλά - δυνατά. Ακούστε τη μελωδία εδώ.




5. Μουσικά αγάλματα

Βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική και χορεύουμε. Όταν σταματάμε τη μουσική θα πρέπει όλοι να παραμείνουν ακίνητοι μέχρι να ξεκινήσει και πάλι η μουσική. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά όταν η μουσική σταματάει να μεταμορφώνονται σε δέντρα, λύκους, νεράϊδες, δεινόσαυρους (διαλέγουμε διάφορους χαρακτήρες).


Προτεινόμενες μελωδίες


6. Το κρυμμένο λούτρινο που τραγουδάει


Για μικρές ηλικίες παιδιών μπορούμε να πάρουμε ένα μικρό λούτρινο και να το κρύψουμε με ένα μαντήλι. Όταν το λούτρινο εμφανίζεται ξεκινάτε να τραγουδάτε ένα τραγούδι που αρέσει στα παιδιά. Το λούτρινο κουνιέται ανάλογα με το ρυθμό της μελωδίας που τραγουδάμε. Όταν το λούτρινο κρυφτεί και πάλι κάτω από το μαντήλι σταματάει να τραγουδάει. Καλό είναι να κρύβεται και να σταματάει η μουσική εκεί που τελειώνει η πρόταση στο τραγούδι.



7. Δυο δυο κρατάμε χέρια και κάνουμε βαρκούλα

Γονείς και παιδί καθόμαστε απέναντι και κρατάμε τα χέρια μας. Τραγουδάμε το τραγούδι και κουνιόμαστε μπρος πίσω σαν βαρκούλα ακολουθώντας τον παλμό. Παραθέτουμε πιο κάτω τους στίχους από ένα πολύ γνωστό ελληνικό τραγούδι.


'Βγαίνει η βαρκούλα,

βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά

από το περιγιάλι,

βαρκούλα βαρκούλα

από το περιγιάλι,

βαρκούλα του ψαρά


Κι απλώνει ο ναύτης,

κι απλώνει ο ναύτης με χαρά

τα δίχτυα του και πάλι,

βαρκούλα βαρκούλα

τα δίχτυα του και πάλι

βαρκούλα του ψαρά'


Τραγουδάμε το τραγούδι και κουνιόμαστε μαζί με το παιδί στον παλμό, μπρός πίσω. Για περισσότερη διασκέδαση εναλλάσουμε τον παλμό, γρήγορα και αργά για να αλλάξει αντίστοιχα η κίνηση. Αφήστε τα παιδιά να οδηγήσουν αυτά την κίνηση για να δείτε πώς ανταποκρίνονται στην εναλλαγή του παλμού.


8. Μουσικούς καθρέφτες

Επιλέγουμε μελωδίες που μας αρέσουν και στεκόμαστε απέναντι από τα παιδιά μας και τους λέμε να κάνουν ότι κάνουμε. Επιλέγουμε απλές σταθερές επαναλμβανόμενες κινήσεις οι οποίες ακολουθούν τον παλμό της μουσικής. Οι κινήσεις εναλλάσονται ακολουθώντας τις μουσικές φράσεις της μελωδίας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να γίνουν αυτοί ηγέτες και να καθοδηγήσουν εσάς να κάνετε τις κινήσεις τους.


Προτεινόμενες μελωδίες


9. Ο Γιάννης λέει

Η μουσική παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού 'ο Γιάννης λέει'. Μπορούμε να δώσουμε το όνομα Γιάννη σε ένα κουκλάκι η αρκουδάκι το οποίο κρατάμε και τραγουδάμε στα παιδιά τους πιο κάτω στίχους:

'Ο Γιάννης λέει κτύπα πόδια

Ο Γιάννης λέει κτύπα πόδια

Ο Γιάννης λέει κτύπα πόδια,

κτυπάμε μαζί'




Όταν τραγουδάμε αυτή τη μελωδία κάνουμε την κίνηση και ενθαρρύνουμε και τα παιδιά να μιμηθούν την κίνηση. Εναλλασουμε την οδηγία π.χ κούνα τα χέρια, γύρνα γύρω, πήδάμε κτλ.


10. Φτάχνουμε μουσική μπάντα

Βρίσκουμε διάφορα αντικείμενα από το σπίτι που παράγουν ήχο και φτιάχνουμε τη δική μας μουσική μπάντα. Καπάκια από κατσαρόλες, πλαστικές σακούλες, ένα δοχείο με ρύζι, δύο κουτάλια, ένα πλαστικό δοχείο και μία ξύλινη κουτάλα μπορεί να είναι μερικά από τα 'όργανα' που θα εξοπλίσουν τη δική μας μουσική μπάντα. Βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι και συνοδεύσετε το με ρυθμούς από τη δική σας μπάντα. Εναλλακτικά μπορείτε να τραγουδήσετε ένα αγαπημένο σας τραγούδι ενώ συνοδεύεται ρυθμικά με τα δικά σας μουσικά όργανα.


Ελπίζουμε να απολαύσετε τις μουσικές δραστηριότητες με την οικογένεια σας.

4,381 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page