top of page

Παίζουμε μουσικά παιχνίδια με την οικογένεια στο δυαδίκτυο

Γνωρίζουμε όλοι ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έτσι και εδώ, κάναμε μία έρευνα εμείς για εσάς και σας παραθέτουμε πιο κάτω μία λίστα με μουσικά εκπαιδευτικά παιχνίδια τα οποία μπορούν να απασχολήσουν αλλά και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Εντούτοις, ο ανθρώπινος παράγοντας στην εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικός. Γι αυτό κι εμείς για κάθε παιχνίδι που παρουσιάζουμε, σας δίνουμε σχετικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας.

Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά βλέπουν τις εικόνες από τα όργανα τις οποίες πρέπει να ταιριάξουν στους ήχους οργάνων που ακούνε. Μπορείτε για κάθε όργανο που ακούτε να συζητάτε με τα παιδιά σας εάν ανήκει στην κατηγορία των εγχόρδων, πνευστών (χάλκινα ή ξύλινα) ή κρουστά. Για περισσότερη καθοδήγηση σας παρουσιάζουμε τις κατηγορίες με τα όργανα που εμφανίζονται στο παιχνίδι.

Έγχορδα: Βιολί (violin), Βιόλα (Viola), Βιολοντσέλο (cello), Κόντρα μπάσο (Bass), Πιάνο (piano), Κλειδοκύμβαλο (Harpsichord) - πρόγονος του πιάνου, Άρπα (Harp).

Χάλκινα πνευστά: Τούμπα (tuba), Τρομπόνι (Trombone), Τρομπέτα (trumpet), Γαλλικό Κόρνο (French Horn)

Ξύλινα Πνευστά: Κλαρινέτο (Clarinet), Όμποε (Oboe), Φλάουτο (flute), Φαγκόττο (Bassoon)

Κρουστά: τύμπανα (timpani), κύμβαλα (cymbals).

Για κάθε όργανο σας δίνετε αντίστοιχος σύνδεσμος όπου μπορειτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο. Τα βίντεο που επιλέχθηκαν παρουσιάζουν διαφορετικά είδη μουσικής και σε διαφορετικούς χώρους, πέραν των συναυλιακών χώρων. Επιπλέον, κάποια από αυτά τα όργανα εκτελούνται από παιδιά, κάτι που μπορεί να κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των παιδιών. Παίξτε το παιχνίδι μαζί με τα παιδιά σας και δείτε αν και εσείς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα μουσικά όργανα.

Ακόμη ένα παρόμοιο παιχνίδι αναγνώρισης μουσικών οργάνων είναι το Guess the Instrument.


Σε αυτό το παιχνίδι παρουσιάζεται η Αλίκη στην Χώρα των θαυμάτων η οποία προσπαθεί να ανέβει 12 σκαλοπάτια. Κάθε σκαλοπάτι που πατάει βγάζει έναν ήχο, τον οποίο μπορούμε να ακούσουμε εάν πατήσουμε με το ποντίκι το σκαλί. Γύρω από την Αλίκη υπάρχουν διάφορα αντικείμενα τοποθετημένα σε κύκλο. Όταν το χέρι περνάει πάνω από κάθε αντικείμενο ακούγεται ο ήχος του κάθε ενός ξεχωριστά. Εδώ να σημειωθεί ότι ακούγονται διάφοροι ήχοι παράλληλα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Ένα από αυτά τα αντικείμενα έχουν την ίδια τονικότητα με το σκαλοπάτι που βρίσκεται η Αλίκη. Για να προχωρήσει η Αλίκη θα πρέπει να πατήσετε το αντικείμενο του οποίου ο ήχος ταιριάζει με αυτόν από το σκαλοπάτι.

Ως επέκταση αυτού του παιχνιδιού μπορείτε με τα παιδιά να παίξετε αντίστοιχο παιχνίδι στο σπίτι. Μπορείτε να βρείτε διάφορα αντικείμενα και τα κτυπάτε για να ακούσετε τον ήχο τους. Στη συνέχεια τα παιδιά θα πρέπει να κλείσουν τα μάτια και να μαντέψουν πιο αντικείμενο κτυπήσατε. Μπορεί να υπάρξει διαβάθμιση της δυσκολίας του παιχνιδιού αρχικά τοποθετώντας περισσότερα αντικείμενα και στη συνέχεια παίζοντας δύο ή περισσότερους ήχους.

Αντίστοιχο παιχνίδι για πιο απαιτητικούς παίκτες, αφού συνδυάζει και δεξιότητες μνήμης είναι το Note Pair.


Με αυτό το παιχνίδι τα παιδιά μπορούν να εξασκείσουν την μουσική τους αντίληψη. Μικρές μελωδίες που έχουν ανιούσα ή κατιούσα κατεύθυνση παραθέτονται και τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν εάν η μελωδία κινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Αυτό ίσως να φαίνεται μία απλή διαδικασία όμως είναι μία πολύ βασική δεξιότητα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας πριν επιλέξουν τη σωστή απάντηση να επαναλάβουν με τη φωνή τους την μελωδία και να την δείξουν με κίνηση. Επιπλέον, μπορείτε να τραγουδήσετε τις μελωδίες με διαφορετικές φωνές προσθέτοντας περισσότερη διασκέδαση στο παιχνίδι. Τα παιδιά λατρεύουν να φτιάχνουν διαφορετικές φωνές και να τις ταιριάζουν με φανταστικά ή πραγματικά πλάσματα.

Αυτό το παιχνίδι είναι σαφώς πιο εύκολο για τα παιδιά που είναι εξοικειωμένα με τη μουσική ανάγνωση και μπορούν να διαβάσουν τις νότες. Τα παιδιά καλούνται να ακούσουν μία μελωδια και να διαλέξουν ποια παρτιτούρα ταιριάζει σε αυτό που άκουσαν.

Μία τέτοια δραστηριότητα μπορεί να γίνει και παιχνίδι στο σπίτι. Κάποιοι που έχουν μουσικό όργανο μπορούν να παίξουν μία μικρή μελωδία και το παιδί να παίξει την ίδια. Βέβαια για αυτή τη δραστηριότητα χρειάζεται λίγο περισσότερη εξοικείωση με την εκτέλεση του μουσικού οργάνου. Μπορείτε να καλέσετε το παιδί σας να σαν κάνει μία πρόκληση εκτελώντας μία μελωδία στο όργανο και να προσπαθείσετε εσείς να την επαναλάβετε. Τα παιδιά πραγματικά διασκεδάζουν με τέτοιους είδους προκλήσεις.

Για όσα παιδιά δεν γνωρίζουν μουσική ανάγνωση μπορείτε να τους ζητήσετε να ενώσουν μία μία μαγική γραμμή τις νότες που βλέπουν στο κάθε πεντάγραμμο στην οθόνη του υπολογιστή. Στη συνέχεια να περάσουν αυτή τη φανταστική γραμμή σε ένα χαρτί με ένα μολύβι. Θα πρέπει να περάσουν και τις δύο γραμμές στο χαρτί. Όταν ακούσουν τη μουσική θα πρέπει να κατευθύνουν το χέρι τους ανάλογα με το πώς κινείται η μελωδία πάνω στις γραμμές που έχουν στο χαρτί και να διαλέξουν ποια 'μελωδική' γραμμή είναι η σωστή.


4,972 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page