top of page

Τραγουδάμε και μαθαίνουμε αγγλικά

Updated: Mar 23, 2020

Η διδασκαλία των αγγλικών σε προσχολικές ηλικίες κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ειδικοί λένε ότι όσο πιο γρήγορα ενταχθεί μία ξένη γλώσσα στη ζωή των παιδιών τόσο πιο εύκολα μπορούν να μάθουν τη γλώσσα καθώς το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις γλώσσες βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη σε αυτή την ηλικία.

Πώς όμως μπορούν να μάθουν τα παιδιά μία ξένη γλώσσα σε αυτή την ηλικία. Σαφώς, δεν μπορεί να γίνει με τη μορφή συνηθισμένης τάξης όπου τα παιδιά διδάσκονται τα γράμματα και στη συνέχεια λέξεις, γραμματική κτλ. Η μέθοδος που ακολουθείτε πλέον από πολλούς εκπαιδευτικούς, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη ηλικία, είναι η εκμάθηση της μέσα από άλλα θέματα τα οποία διδάσκονται στη ξένη γλώσσα, γνωστή ως μέθοδος CLIL (Content and Language Integrated Learning).

Ως μουσικόπαιδαγωγός έχω την εμπειρία διδασκαλίας μουσικής σε παιδιά βρεφικής, νηπιακής και προσχολικής ηλικίας στην αγγλική γλώσσα και έχω βιώσει το πόσο εύκολα μπορούν τα παιδιά να μάθουν Αγγλικά.

Πιο κάτω σας παρουσιάζω ένα παιδικό παραδοσιακό τραγούδι της Αμερικής το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την εκμάθηση αγγλικών στις προσχολικές ηλικίες. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ιδέες για το τι μπορεί να διδαχθεί μέσα από το συγκεκριμένο τραγούδι και πώς αυτά μπορούν να παρουσιαστούν.

Το τραγούδι είναι το 'Apple Tree' και μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο.



Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται ο τρόπος που μπορείτε να το τραγουδήσετε με τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα τραγουδάκια που παρουσιάζονται στα παιδιά να συνοεδεύονται με κινήσεις οι οποίες ακολουθούν τον παλμό της μελωδίας και επιπλέον επεξηγούν όπου είναι εφικτό τους στίχους.

Δείτε εδώ τις κινήσεις που ακολουθούνται:


Κινήσεις για νήπια

Way up high in the apple tree (κουνάμε τα χέρια σαν να ανεβαίνουμε μία σκάλα)

two little apples smile at me (Δείχνουμε δύο δάκτυλα και στη συνέχεια χαμογελάμε και ακουμπάμε το πρόσωπο)

I shook that tree as hard as I could (κουνάμε τα χέρια σαν να κουνάμε το δέντρο)

and down came the apples (κατεβάζουμε τα χέρια προς τα κάτω)

and mmmm they were good! (τρίβουμε το στομάχι μας)


Ενναλακτικες κινήσεις για βρέφη

Way up high in the apple tree (το βρέφος κάθεται ψηλά στα γόνατα μας)

two little apples smile at me (Δείχνουμε δύο δάκτυλα και στη συνέχεια χαμογελάμε)

I shook that tree as hard as I could (κουνάμε το βρέφος σαν να κουνάμε το δέντρο)

and down came the apples (κατεβάζουμε τα πόδια προς τα κάτω και κατεβαίνει το βρέφος)

and mmmm they were good! (τρίβουμε το στομάχι του βρέφους)


Μέσα από αυτο το τραγούδι τα παιδιά μαθαίνουν τις λέξεις up - down, τον αριθμό two και τη λέξη shook καθώς για κάθε μία από αυτές τις λέξεις υπάρχει και η αντίστοιχη κίνηση. Επιπλέον εξοικειώνονται με την λέξη apple καθώς επαναλαμβάνεται στο τραγούδι 3 φορές. Μπορούμε να ενισχύσουμε την εκμάθηση της συγκεκριμένης λέξης όταν θα προσφέρουμε ένα μήλο στα παιδιά να χρησιμοποιήσουμε και την αγγλική λέξη, όχι μόνο την ελληνική.


Εναλλακτική πρόταση για παιδιά προσχολικής εκπαίδευσης:

Για αυτές τις ηλικίες μπορούμε να εξελίξουμε το τους στίχους του τραγουδιού και ενισχύοντας το με κάποιες δραστηριότητες να προσφέρουμε περισσότερες λέξεις στα παιδιά. Οι στίχοι που προτείνονται είναι:


Way up high in the apple tree

five little apples smile at me,

I shook that tree as hard as I could

and down came an apple

and mmmm it was good...


Way up high in the apple tree

four little apples smile at me,

I shook that tree as hard as I could

and down came an apple

and mmmm it was good...


....three little apples smile at me,...

....two little apples smile at me,...

....one little apple smile at me,...


Για αυτή τη διασκευή προτείνεται να ακολουθήσουμε τις ίδιες κινήσεις που δίνονται πιο πάνω για τα νήπια. Η μόνη διαφορά είναι ότι κάθε φορά που αναφέρεται ο αριθμός δείχνουμε με τα δάκτυλα σας τον αντίστοιχο αριθμό. Τα παιδιά λατρεύουν τα τραγούδια που χρησιμοποιούν τα δάκτυλά τους και μάλιστα μπορούμε να δώσουμε και μία περισσότερη έμφαση στην κίνηση εάν τραγουδάμε αυτό το τραγούδι όρθιοι και κάθε φορά που πέφτουν τα μήλα να κατεβάζουμε τα χέρια μας μέχρι το πάτωμα. Συνήθως τα παιδιά πέφτουν τα ίδια ολόκληρα στο πάτωμα!!!


Επιπλέον, μπορούμε να πούμε αυτό το τραγούδι παρουσιάζοντας σε ένα πίνακα (πιθανόν με τσόχα) μία μηλιά με πέντε μήλα. Τα παιδιά μπορούν στον πρώτο στίχο να δείχνουν με το δάκτυλο τους ρυθμικά τη μηλιά στον πίνακα. Κάθε φορά που ένα μήλο πέφτει, τότε το παιδί αφαιρεί και ένα μήλο. Στην περίπτωση που αυτή η δραστηριότητα συμβαίνει σε τάξη τότε ένας μαθητής κάθε φορά, με σχετική υπόδειξη, αφαιρεί ένα μήλο. Αυτή η δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες και να τηρούν τη σειρά (περιμένοντας τον κάθε συμμαθητή/τρια να αφαιρέσει το μήλο από το δέντρο). Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς επέκταση της απλής απόδοσης του τραγουδιού, δίνοντας την ευκαιριά στα παιδιά να επαναλάβουν τους στίχους μέσα από άλλη δραστηριότητα.

Επιπλέον, μπορούμε να ζητήσουμε να αποδώσουν τον παλμό της μελωδίας με παλαμάκια ή με μουσικά όργανα ενώ το τραγουδάνε. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να τραγουδάνε χωρίς μουσική υπόκρουση από προηχογραφημένη μελωδία καθώς αυτό τα βοηθάει να αποδώσουν σωστά την τονικότητα του τραγουδιού αλλά και να απομνημονεύσουν καλύτερα τα λόγια. Αυτός είναι και ο λόγος που στο βίντεο που παρουσιάζεται εδώ δίνεται η απόδοση του τραγουδιού χωρίς συνοδεία μουσικής. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες.

Άλλη μία δραστηριότητα που προτείνεται για εμπέδωση των λέξεων apple και appe tree είναι η ρυθμική απόδοση των λέξεων. Εμείς κτυπάμε ρυθμικά με παλαμάκια τις δύο αυτές λέξεις και τα παιδιά επαναλαμβάνουν. Στη συνέχεια μπορούμε να δώσουμε εικόνες στα παιδιά που απεικονίζουν το μήλο και τη μηλιά. Τότε κτυπάμε διάφορους ρυθμούς, όταν κτυπήσουμε το ρυθμικό μοτίβο της λέξης apple τα παιδιά πρέπει να σηκώσουν την εικόνα με το μήλο και όταν ακούσουν το μοτίβο των λέξεων apple tree την εικόνα της μηλιάς. Για τους υπόλοιπους ρυθμούς θα πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί. Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει στην ενίσχυση της ρυθμικής αντίληψης των παιδιών καθώς και στην εμπέδωση των λέξεων apple και apple tree.

Μία άλλη δραστηριότητα που μπορεί να εισαχθεί μέσω του τραγουδιού είναι να γίνουν κάποια παιχνίδια με τις λέξεις up και down. Μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να κουνάμε τα χέρια μας πάνω κάτω ακολουθώντας τις λέξεις up και down αντίστοιχα. Αυτή η κίνηση καλό θα ήταν να συνδυαστεί με αντίστοιχη εναλλαγή της φωνής μας. Φωνή που πηγαίνει προς τα πάνω και προς τα κάτω. Στη συνέχεια τοποθετούμε στον πίνακα μας τα μήλα, πάνω ή κάτω από τη μηλιά και ρωτάμε. Where are the apples? Μπορούμε αυτή την ερώτηση να την κάνουμε τραγουδιστά. Τα παιδιά πρέπει να απαντήσουν ανάλογα χρησιμοποιώντας τις λέξεις up και down. Σε ποιο μεγάλες ηλικίες μπορούμε να ρωτήσουμε 'How many apples are up high in the apple tree' ή 'How many apples are down?'. Τα παιδιά θα πρέπει αντίστοιχα να μετρήσουν και να απαντήσουν.

Λέξεις που διδάσκονται: Apple, apple tree, up, down, shook/shake, numbers up to 5 (or more)


696 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page